Quantcast
Channel: teamfasa.blogg.se
Viewing all 29 articles
Browse latest View live

Intensiv lördag med premiär och 50års kalas

$
0
0
Med båten i sjön var det självklart att fiska på lördagen, även om schemat var tight. Dick var sjuk Tobias upptagen med annat och Anders hade själv sjösatt i fredags, varav det bara blev Christel och jag i båten. På första stället möttes vi av en betydligt effektivare fiskare än vad vi är, ett sälhuvud syntes och förhoppningarna om fångst minskade, men försöker man inte blir det ingen fångst.
Efter en stund fick vi besök av Anders och Ellen som var ute och trollade, deras lycka var större än våran. En öring som återutsattes hade de fångat.
Vi fortsatte en stund till utan fångst men väldigt skönt att båten är i sjön.
På kvällen var vi på 50års kalas, GHFK firades med god mat och trevlig samvaro, ett mycket bra arrangemang. Fick också ta emot min rocka som nu har fått sin plats på min hylla.

Påsk torsk och annat hajar ni eller har ni inte den blekaste :-)

$
0
0
Första ordentliga turen för året, med otroligt väder och bra fiske fick vi uppleva i helgen. På påskaftons morgon samlades vi vid 06 i hamnen efter lite föreberedelser gav vi oss av ut på ett spegelblankt hav. Nu var det dags att se om vinterns research skulle leda till några nya platser att fiska på. Vi styrde ut mot av oss tidigare ofiskade berg och fick uppleva något så ovanligt som ett vind och strömstilla hav. Efter lite letande var det dags att prova första platsen berg på ca 120m.
Fångsten blev inte riktigt vad vi hoppats på då vi hoppats finna torsk intill berget, men Anders visade snart att han kan fiska.
Vi flyttade på oss och körde lite vrakfiske vilket snabbt gav resultat, det tog inte lång tid så hade snart alla fisk på. Christel
Anders
Tobias
Efter att ha prövat runt på några vrak med gott resultat, bestämde vi oss för att pröva efter havskatt, vi la oss på bra botten på ca 50m djup, sten botten med skalgrus, vi lyckades inte fånga någon katt då vi snart uppvaktades av haj.
Självklart låter vi hajen simma igen.
Dagen resulterade i 2 person bästa Anders och Christel där Christel med sin Torsk på 7,5kg satte oss grabbar på plats.
Även Påskdagen blev det fiske vi prövade lite andra vrak tyvärr inte med samma lycka som på Påskafton, men Anders fick ta sitt andra PB denna helgen med en bleka.
Dick fick ta en Haj igen för första gången på många år, något som vi alla gläds åt både Dicks fångst och hajens återkomst, givetvis fick även Dicks haj simma tillbaka ner i djupet.
En premiär helg som lovar mer då havet kändes ovanligt fullt av liv.

Härlig morgon, men inte så mycket mer.

$
0
0
Begränsat med tid och med en bra väderprognos, så får man göra det bästa av situationen. Samling bestämdes till 04:00 för att kunna vara ute i gryningen och åtminstonde hinna med några timmars fiske. Planen var att fiska av två vrak och sedan göra ytterligare ett försök att hitta havskatt runt Väderöarna. Det finns ett antal platser som stämmer med vad vi vet att havskatterna vill ha, att yrkesfiskarna dessutom får liten havskatt i sina kräftburar i närheten av dessa platser gör hämmar inte direkt intresset att försöka.
Vissa dagar är fisket inte lika bra som andra, game plan och verklighet stämmer inte. Vraken var tomma på fisk i den storlek som vi ville ha, det verkade däremot finnas gott om gråsej upp till kilot runt vraken. Gladast efter vrak fisket var Olof, som tog nytt PB på Bleka (1,7kg)
Inte heller kattfisket blev lyckat, mycket stark ström > 1,5 knop gjorde det svårfiskat men vi fick dokumenterat botten i ytterligare ett par områden. Vi bestämde oss för att prova Furuno FCV 587 bottendiskriminerings funktionen, vi började på en position där vi kände till bottenbeskaffenheten under kölen. Funktionen visade sig faktiskt fungera och kommer vara till god hjälp. Längst ner på bilden indikeras bottentypen, här det med 200Khz, 600W RMS med en bronsgivare som har 10* lobvinkel. För oss som fiskar mycket efter botten är detta ett mycket bra hjälpmedel.
Eftersom FCV 587 fungerade bra med bottendiskriminering, blev vi nyfikna på att prova kombi instrumentet GP1870F som också har den funktionen. Vi körde med samma givare, men nu i skärgård och med lod och plotter på samma bild.

Lite om den utrustning vi använder

$
0
0
Utrustning till Djupfiske.
 
Då vi fått en del frågor om vad vi använder för utrustning när vi fiskar djupt, tänkte vi dela med oss av vad vi använder för grejer till djupfisket.
 
Djupfiske
Fisket bedrivs på två nivåer efter botten och pelagiskt i yt- och mellan vatten.
 
Elektronik
När det gäller båtens elektronik behövs GPS och ekolod, idag är det vanligt med kombinationsinstrument, dvs plotter och ekolod i ett. Här är det viktigt att ha ett ekolod som klarar av djup ner till 400-500m. Vi använder ett Furuno FCV 582 med en 600W RMS, 200/50Khz bronsgivare. FCV 582 har fungerat utmärkt för oss med 200Khz givare ner till 500m.
           
 
Om lodet har kapacitet för större djup vet vi inte då vi inte haft möjlighet att pröva det på större djup. FCV582 har utgått ur Furuno's sortiment men vi har även prövat Furunos LCD lod 4100 och 6100 med samma givare även detta har funkat bra ner till 500m. Furunos ersättare till 582 heter FCV 587 och kan köras på 1000W RMS med rätt givare varav bottentagning på stora djup inte bör var några problem. Det samma gäller för Furunos GP 1870F som är ett kombinationsinstrument, med ungefär samma funktioner och prestanda som FCV 587.
 
Rulle
För bottenfisket använder jag en spak bromsad PENN 45 GLS, rullen har jag valt dels för att det är lätt att manövrera bromsen med spaken och för dess relativa goda linintag. Rullen är laddad med ca 1200m 0,25 Fireline. Jag väljer att ha mycket lina främst av den orsaken att om jag skulle fastna och förlora lina vill jag inte behöva avsluta fisket.
 
Till det pelagiska fisket använder jag en räkneverks rulle, jag gillar att fiska med lätt utrustning om jag kan, för detta fisket har jag valt en Shimano Tekota 500, det är en förhållande vis liten rulle, men den rymmer ca 250m 0,20mm vilket är tillräckligt för det pelagiska fisket.
 
Spön
Till PENN 45:an använder jag ett Shimano T Curve 30-50lbs, 210cm spöet är inte delbart i klingan utan delas i handtaget. Till Tekotan har jag ett Shimano Beast Master 30lbs spö ca 240cm, detta ger en lätt utrustning och hanterbar utrustning, denna utrustningen använder jag också för vrakfisket. Lina Min favoritlina har blivit Berkley's fireline som är en fusionerad jag använder denna lina i allt fiske jag bedriver i varierande diameter upp till 0,25mm.
 
Tackel
Tacklet som jag använder till djupfisket, kallas för ”Langesundstackel” och är en gång utvecklat av havsfiske legenden Ulf Stahre. Jag ”knyter” mitt tackel i 2mm nylon, den grova nylonlinan är mindre känslig för skav och trasslar sig inte så lätt som en tunnare nylon. 2mm kan vara svår att få tag i men jag rekommenderar inte att gå under 1,5mm i grovlek. Det grova tafs materialet är svårt att knyta varav jag använder ”sleewes” för att ”knyta” med. Kroken jag använder är i storlek 8/0 till 10/0 olika fabrikat har olika benämning på sina krokar, men bilden nedan visar storlek i cm. Tacklet knyts i två sektioner en övre de” med en upphängare som kommer fiska en bit ovan botten och ett släp som kommer fiska på botten, tacklet är delbart med en splitring. På den övre delen sätter jag en ”slider” att fästa sänket i, för att fisken som tar det botten fiskande släptacklet inte skall känna något motstånd av sänket när den hugger. Både på släpet och upphängaren sätter jag lysslang för att skydda nylonet. Vid krokarna sätter jag självlysande bläckfiskar i hopp om att de skall hjälpa till att locka till hugg. Både på upphängaren och släpet sätter jag dubbla krokar, den övre av krokarna på respektive plats är rörlig och fungerar som styrkrok för agnet. Kroken monteras genom att nylonlinan träs genom krokens ögla och sedan för löpa längs med krok skaftet över detta träs slang för att kroken skall följa efter linan. Sleewsen och knutar kan skada huvudlinan om de trasslar in sig i sleewes eller knutar av den anledningen sätter jag små mjuka pärlor över knut och sleewes.
Denna typ av tackel kan man variera i längd och med olika krok storlekar, mindre krok kan ge roliga ovanliga fångster. Krokarna agnar jag helst med makrill, antingen så kallad makrillflapper från stjärten delad hel makrill med bortskuren stjärt fena och urtagen ryggrad, file eller mindre makrill bitar.
 
Till det pelagiska fisket använder jag ett enkelkroks pater noster tackel, som knyts med 1,5mm nylon. Även här föredrar jag naturligt agn framför artitficiellt bete. En makrillfile som presenteras bra på kroken är svårslaget. För att hålla filen bra på kroken sätter jag fast den med ett ”jungfruben” genomkrok öglan, jungfrubenet förhindrar att filen glider ner på kroken. Obs! Krok spetsen får ej gömmas i agnet, då riskerar man att missa fisken vid hugg.
 
 
 
Sele och bälte
Spöbälte och spösele är ovärderliga hjälpmedel när man fightar fisk från stora djup.
 
 
 
 
 

Mot Mollösund

$
0
0
På fredag bär det av till Mollösund, för deltagande i Pater Noster Cup, Göteborgs Havsfiskklubbs årliga tävling för fiske i havet från småbåtar. Vi hoppas givetvis att vädergudarna står tävlingen bi och att vi får fiska i härligt väder.
 
Tävlingen är en art tävling där det gäller att fånga så storfisk som möjligt av så många arter som möjligt sätter deltagarna på prov, teknik och kunskap om var fisken finns är viktig.
Tyvärr kan inte hela teamet deltaga, utan det blir endast Dick och Fredrik som åker, dock får vi tillfällig förstärkning av Dan Källman en kombination som prövats tidigare med gott resultat.
 

PNC

$
0
0
 
Vädret ser fortsatt riktigt bra ut för helgen, vilket glädjer oss alla. Vi räknar med att inträffa i Mollösund vid 16 tiden på fredag.
 
Alla som vill är välkomna ombord att kika på båt och utrustning.
 
 

Taktik, teknik, förberedelser och väldigt roligt

$
0
0
PNC 2014 är genomfört
 
Med ny stripad båt styrde vi på fredagen mot Mollösund vädret kunde inte vara bättre.
 
Resultatet? 16:e av 33 startande och en artseger, alltså nätt och jämt på övre halvan men Dick visade att han kan och plockade upp en sandskädda på imponerande 460g och med den vart artsegern på Sandskädda bärgad.
 
Team FASA har inte delatgit i PNC sedan 2003 och det är klart att avsaknaden av rutin påverkar, PNC handlar om att ha en vettig gameplan som inkluderar både plan B och C när arterna inte finns på plats A. Detta saknade vi framför allt för lördagen.
 
Vi la mycket tid utanför Måseskär på djup från 25m upp till 10m, vi fick mycket fjärsing och väldigt stor sådan, arten ingår inte bland de poänggivande arterna i PNC, men vill man satsa på stor fjärsing är det absolut utanför Måseskär man skall vara.
 
Dick med stor fjärsing, en fisk som man skall ha respekt för.
 
Även om vi är lite besvikna över vår placering är vi glada över att ha varit med, PNC är inte bara tävling det är också en bra möjlighet att få träffa och umgås med glada människor som gillar att fiska i havet.
 
Så stort tack till GHFK för en väl arrangerad tävling, vi ses 2015 då kommer TEAM FASA åter med game plan som innehåller både plan B och plan C. 
 
 

Bra att veta om Ekolod


Lördags tur

$
0
0
Blev en tur i lördags, tog med Patrik Linquist som hjälper mig arbeten i rostfritt. Vi letade efter lite ny platser och hittade en del intressanta berg från 100-120m. Fisket var så där, det stod mycket gråsej upp till något kilo över bergen, kom man väl igenom stimmen gick det att få torsk,  men det fanns även bleka i fin storlek.
 
 
Patrik med fin bleka på 3,75
 
 
Olof samlar arter för Rapala Cup och tog upp en torsk på 3,5 samt en makrill på 0,54
 
 
 
Lite utanför stimmen, högg den lille rackarn en Mindre Kungsfisk, hade varit bättre att få den förra lördagen :-)
 
 
 
  

Samma dag olika fiske

$
0
0

Som alltid håller vi god koll på prognoserna, vi vill gärna få komma ut på djupet. Möjligheten att komma ut igår hade iakttagits under några dagar, tyvärr ändrade sig prognosen till det sämre efterhand och priooriteringarna i teamet föll olika.

Anders och Dick utnyttjade de svagare vindarna på förmiddagen och gav sig ut med SERAFIA för att fiska på positioner mellan 100 och 150m djup. Fisket var trögt, några torskar upp till 4-5kg och gott om sej där de största toppade på omkring 6kg.

 

Fredrik tog med sig Olof på en eftermiddags/kvällstur för ett lättare fiske Olof jagar arter till Rapala Cup och ville fånga Berggylta och Blågylta. Runt våra positioner vid Väderöarna, var det så mycket säl att det inte kändes meningsfullt att försöka. På ost sidan av Södra syster hittades både Berggylta och Blågylta/Rödnäbba, Olof fick dock nöja sig med en liten Rödnäbba men ytterligare en art att registrera.

Vridet vridande vindar var vanskliga

$
0
0

 02:15 klockan ringer, upp en snabb kopp och en tallrik fil, samling vid båten 03:00. 02:57 plingar det i telefonen ”Vaken?”  vilket innebär att Dick är på plats och taggad till tusen, en minut senare parkerar jag vid sjöboden.

Äntligen har scheman, väder och allt annat klickat och säsongens första djuptur är ett faktum.

Tyvärr kunde vi inte komma loss alla fyra, Tobias hade tidigt deklarerat att fiske mitt i veckan var uteslutet just nu och Anders skulle mönstra på samma dag så tyvärr kunde inte hela teamet deltaga.

Vi uttnytjade tillfället med tomma platser i båten att bjuda in de lokala förmågorna Jonas Kristensson och Marcus Trahms att följa med.

Efter att ha fått all utrustning på plats lämnar vi kaj vid 03:40, vädret är fantastiskt, lite lite motsjö som får båten att stampa lite. Ungefär samtidigt som solen går upp över kusten kommer vi ut till Jonsgrund, ett grund område med en topp på 16m som ligger alldeles intill djuprännan, dags att ta agn. Väster om toppen hugger snabbt 15-20 stora feta makrillar på upp till 1kg, vi gör ytterligare två drifter över toppen men bara några enstaka makrillar hugger.

  

Riggat och klart     Solen på väg upp

Vi styr vidare mot djupen och efter en stund på helt platt hav är vi på plats, vädret är fortsatt sagolikt i stort sett ingen vind och molnen hittar inte ut över havet. Vi inleder med några drivor för att se hur ström och vind påverkar båten, givetvis utnyttjas drifiterna att fiska gråsej. Ena lodet är inställt för att kolla efter sej i yt och mellan vatten och det andra justerat för bästa botten info.

Sej på lodet

Vi följer sejen på ekolodet och när vi ser fisk på ett visst djup är det enkelt att lägga betet på rätt djup med hjälp av våra räkneverks rullar, Jonas och Markus använder lösa räkneverk som fästes på spöt, vilka fungerar lika bra som våra rullar. Det tar inte lång tid så har Dick första hugget, en sej på ca 6kg, snart har vi ett gäng med sejar mellan 6 och 7kg i båten, fisken hugger på 40-70m. Vi har även indikationer på fisk djupare, Skipper har påslag av sej på runt 100m, fisken är grövre än de andra men han tappar den. Vi gör upprepade försök att ta sej på runt 100m vatten, när vi ser fisk på lodet men det är svårt att få kontakt med fisken på det djupet.

         

Dick med sej                     Marcus kan                    Skipper kan också

Underbart väder, men det är ett problem, ingen av drivorna går åt samma håll. Vi vill ankra och lägga båten över position, men med vridande vindar och vetskapen att vinden skall vrida till SW och öka ger vi upp planerna på att ankra tills dess att vinden är stabil. Efter ett tag beslutar vi oss för att driftfiska över botten, det kan vara lite vanskligt speciellt med fiskare som är ovana med stora djup.

    

Jonas                               Marcus fightar sej 

Skipper och Dick satsar på små agn och små krokar, Dick har bestämt sig för att fånga en blåkäxa och Skipper vill fånga något ovanligt, Marcus och Jonas väljer stora krokar och stort agn, båda tänker stort. Fisket är skralt några lubbar får vi och Jonas är den av oss som bevisligen är närmast att fånga en blåkäxa då hans agn har de karakteristiska halvmåneformade bitmärket efter den lilla svarta hajen.

Lubb

När SW vinden tillslut kommer är klockan så pass mycket att en ankring inte är någon ide, vi gör ytterligare ett par drivor men i tilltagande vind är det svår fiskat.

Vi avslutar dagens fiske över ett vrak som vi passerar på vägen in, torsk och bleka är riktigt på hugget, fin matfisk men inga fiskar som är riktigt stora.

  

Jonas med bleka            Torsk på rosa

Summeringen av säsongens första djuptur är;

-          Fyra PB, Jonas med bleka och sej, Marcus med sej och lubb

-          Underbart väder som givetvis ger mersmak

-          Det finns större sej djupare

Sista chansen?

$
0
0
Goda intentioner har vi haft, men tiden har inte räckt till för oss alla det sista. Dick och Anders var ute för två veckor sedan och hade fint fiske över vraken, men i övrigt har det varit skralt.
 
Vindarna i morgon ser ut att vara på vår sida och grejerna är klara, avgång tänkt till "first sunlight". Även om vi har en bra radar vågar vi inte gå innan det ljusnat, då skärgården är "minerad" av tinor vid denna tiden på året.
 
 
 

En kort summering av 2014

$
0
0
Efter ett längre uppehåll, är det dags att väcka liv i skrivandet. I bland hinner man inte riktigt med allt man vill, men en grå februari dag fanns tydligen tid över.
 
Det var med tillförsikt som vi för ett år sedan såg fram mot säsongen 2014, vi var överens om hur vi ville lägga upp fisket och hur vi skulle ta de riktigt stora. 
 
Vi välkomnade också en ny kille i gänget, Anders Ekström. Anders har tillfört massor med ideer och även fått utveckla sitt eget fiske.
 
Säsongen inleddes fantastiskt med två turer vid påsk, vädret och fisket var absolut på vår sida. Det var roligt att se vi uppfattade att det var mer liv i havet än på länge. Den känslan stod sig hela säsongen även om fångsterna givetvis varierat under året.
 
Tyvärr blev dock inte djupfisket riktigt vad vi hoppats på, olika faktorer gjorde att vi inte kom ut så mycket som vi hoppats på.
 
Året har präglats av en hel del vrakfiske, med torsk i fin matstorlek, för Anders har det inneburit PB i torsk, gråsej, lubb och bleka. Tobias putsade sitt PB på långa och några av gästerna ombord har fått uppleva djupfiske för första gången.
 
Team FASA deltog även i PNC för första gången på många år, vi slutade som 16:e Team, något som vi vill bättra på under PNC 2015. 
 
Vi har även testat Furunos; Ekolod FCV 587, Kombi instrumentet GP1870F och Chirp modulen DFF1-UHD, testerna kommer fortsätta under 2015.
 
I skrivande stund pågår planering och förberedelser för säsongen 2015, 1:a målet är att få våra båtar i sjön vilket vi hoppas skall kunna bli omkring 1:a april.
  
 
 
 
 
 
 
 

Alderneyring

$
0
0



Vi använder en metod att ta upp vårt ankare som kallas för "Alderneyring anchor retreive method" hur beskrivs här

https://www.youtube.com/watch?v=-7v8uiDWFnE

Är du intresserad av en ring för att kunna tillämpa metoden?

Kontakta Fredrik på f.vonelern@telia.com

Säsongen är i gång

$
0
0
Anders sjösatte Serafina den redan den 10:e mars och har varit ute ett par turer för att testa ny anskaffad elektronik ett Lowrance HDS9 med en inombords monterad arimar M260 givare på 1kW, vilket har visat sig fungera fint.
 
 
 
 
 
FASA hamnade åter i sitt rätta element igår men där återstår lite arbete innan hon är helt fit for duty.
 
 
 
 
 
 

Öring och Lax nu är det dax.

$
0
0
Med minnen av förra årets fina påsk, både avseende väder och fiske fanns det drömmar om en repetition. Tyvärr var både Anders och Dick upptagna å yrkets vägnar. Kvar blev Fredrik och Tobias, Fredrik var inbjuden att trolla lax med Joakim Larsson ombord i Darwin utanför Ystad på Påskdagen. 
 
 
Tobias och Fredrik tog en kortare tur på Långfredagen med Fasa och försökte efter öring, tyvärr var fisket inte riktigt vad vi hoppats. Intressant att notera var temperatur skillnaderna på de olika platserna vi fiskade av, vid Köttö och Valö var vattnet generellt kallare (2°-2,5°C) än vid S Dyvik och inne i Kämpersvik (4°-5,5°C).
Dick tog utnyttjade "after office hours" och prövade efter öring, vid Mörhult och Rödhammar, han är bättre på detta fiske än vad Fredrik och Tobias är och lyckades ta upp några öringar som givetvis återutsattes.
På påskdagen mönstrade Fredrik på Darwin som gast, skeppare Joakim Larsson styrde mot vattnen söder om Ystad och vi lyckades under dagen fånga fyra laxar som alla återutsattes.
Anders har ägnat helgen åt framskjuten spaning och rapporterar från en spegelblank Nordsjö om att han siktat makrill.

Äntligen vrakfiske igen.

$
0
0
Årets premiärtur på vraken är avklarad, efter att ha följt hur fint fisket varit på vraken söderut under den gångna veckan har abstinensen efter att få komma ut på "våra" vrak ökat med att väderprognoserna sett bättre och bättre ut. Att dessutom bröderna Estling rapporterat bra fiske dagen innan gjorde inte abstinensen mindre.  
 
Med Anders till sjöss och Tobias svårt upptagen, fanns det plats för Marcus I båten, vi träffades på bryggan fixade till båten och gav oss iväg.
 
Vädret överträffade prognosen och vi kunde njuta av att styra mot det första vraket i 22knop på istort sett platt hav. Taktiken var tydlig, först till ett vrak som ligger på +120m presentera tre olika beten för att snabbt identifiera vad som attraherade fisken idag; sill agnad krok, rödgul eller silversvart savagear ål.
 
  
Savagears rödgula ål.
 
På plats kunde vi konstatera att lodet indikerade mycket fisk över vraket, vi kunde dessutom känna hur betena studsade i fisk ca 10m over vraket, men fisken tog inte. Marcus blev först och lyckades lura en liten långa med sill agnad krok.
  
Vrak fångad långa
 
Då fisket på detta vrak inte riktigt gav vad vi hoppats fortsatte vi ut mot ett litet vrak på +145m, vraket är relativt svår fiskat med hänsyn till storlek och djup. Även här visade lodet mycket fisk, men det var fortsatt trögt att få fisken att hugga. Då framgångarna med gummidjuren sviktade, bestämde sig Dick för att pröva en klassiker, från Savagear till Fladen bete.
 
 
Fladens rosa bläckfisk
 
Vi fiskade av fem vrak under dagen, det var lika hugg trögt på alla vrak, sillen visade sig vara det bete som gav bäst. Vinden var nordlig nästan hela dagen vilket förmodligen är orsaken till det tröga fisket.
 
Torskade för Marcus sill
 
På väg hem testade vi gamla kända platser och rekade några nya för framtida fiske efter platta arter. 
Vi tittade på två platser som definitvit verkar mycket intressanta för platta arter. Ibland blir man förvånad över  vad mycket man inte vet om sin egen skärgård
 
Dick med ledande bakgrund
 
FISH ON
 
 

Årets första +300

$
0
0
 
Första maj firas av vissa under röda fanor och paroller, få av de parollerna stämmer med vår uppfattning om livet, därav gick vi på djupet istället för att marshera på gator och torg.
 
Men vi vill ändå tacka för en ledig dag
 
Att vi i team FASA alltid vill komma djupare är det nog ingen som tvekar på, när prognosen lovar mindre än 5m/s på en ledig dag är uppgiften given. Med Anders på makrill spaning på Nordsjön och Dick på försöjningsuppdrag blev det upp till Tobias och Fredrik att nyttja tillfället, eftersom Växjö varit framgångsrikt i hockey i hoppades vi att förstärkning från Småland skulle bidra till ett bättre fiske.
 
 
Vädret lovade underverk, men visst även om ytan är lugn och vindarna små är alltid påverkan av ström & vind betydande när vi fiskar djupt. Så att Yr's prognos lovade växlande vindar och strömmar även om de var små, så är det inte super för djupfiske. Stabil ström och vind är att föredra
 
 
I vanlig ordning avgång från Kämpersvik, förhållandena var toppen i 23 knop närmade vi oss platsen för dagen. Väl på plats kunde vi konstatera att driften inte var på vår sida, att landa rätt med rådande förhållanden skulle inte bli lätt. Skam den som ger sig i med ankaret och snart hade Christel bärgat första fisken, en lubb på drygt 6kg. Vridande faktorer gjorde snart fisket omöjligt, ankaret upp med ny Aldernyring som fungerade alldeles utmärkt. Ström och vind förhållandena gav oss orsak att studera närliggande områden som vi tolkat som intressanta med hjälp av fakta från fiskare. Vi fann för dagen inget som vi kunde fiska på men lär återvända.
 
 
Dagen gav oss tillslut två nya PB;
Christel med PB på Lubb 8,5Kg på väg upp
 
 
Tobbe med Lubb på 10,6 PB
 
 
Intressant att båda fiskarna tog på litet agn.
 
Samtidigt grattar vi givetvis Erik Axnertill fin fångst
 
http://fiskejournalen.se/film-100-kilo-halleflundra-pa-flotmete/
 
Men Erik det saknas några cm ;-)
 
 
Fish On
 
 

På djupen igen eller Bratten på Natten

$
0
0
I Torsdags var prognosen underbar för lördagen och söndagen, Skagerrack skulle vara lugnt och stilla. Tyvärr såg det ut som om FASA skulle bli liggande lugn och stilla i hamn likaså, alla var upptagna. På fredagen hade prognosen försämrats, i norr upp mot tiogradaren skulle vinden vara på gränsen till vad som är behagligt, på bratten mer hanterlig. Drömma kan man alltid fisket var ju ändå inte möjligt utan någon mer med i båten.
 
Den saken skulle dock lösa sig, det visade sig att Anders L, Tobbe och Mika hade tänkt precis som jag, och var på väg ut mot de djupare delarna av Skagerrack, med deras båt från Ellös. Nu blev det avgång i från Kämpersvik i stället.
 
Prognosen ändrade sig till det bättre på lördagsmorgonen så det var möjligt att gå till antingen tiogradaren eller bratten, valet föll på bratten. Ut mot bratten hade vi en liten detalj att lösa agn, tyvärr visste vi att makrillen inte visat sig på utsjö grynnorna än, så den skulle jagas inomskärs, detta var inte så enkelt. Vi gav upp och  bestämde oss för att ta sej som agn istället. Ut på ett av vraken som ligger på vägen mot Bratten och ner med prylarna, hugg direkt och sej på väg upp. Ner igen men det tog stopp på 5m, makrill massor med spirr, agn frågan löst och vidare mot bratten.
 
Vi ankrade på första stället ett litet etage i NV delen av området, Tobbe inledde snart med en liten svart.
 
 
Tobbe med blåkäxa
 
En stund senare hade ett par lubbar synat däck och lite senare även några fina sejar, men fisket var inte riktigt vad vi önskade, så vi bestämde oss för att flytta till en ny plats. Vi gick till ett område med hårdbotten på 285m ca 1,5 distans från det första stället. Väl på plats upptäckte vi en ny svårighet, havet var fullt med sej i storlek från 5kg och uppåt, vi kom inte igenom med våra tackel, fiskade man med tre beten på tacklet, satt det snart tre sejar på 5kg eller mer på dessa krokar.
 
 
Det är inte botten det är sej.
 
Sejen var som intesivast att hugga precis innan solen gick ned, vi hade ett fantastiskt roligt fiske med en största sej på 8,5kg tagen av MIka.
 
  
 Mika med sej på 8,5kg.
 
När solen gått ner lugnade sejen ner sig och vi kunde lättare få ner betena på botten. Väl inne över hårdbotten dröjde det inte länge förrän det högg. Tyvärr fick vi nöja oss med ett gäng lubbar, med tre 10+:are, den största på 12.
 
 
 
 
Mika drillar fisk
 
Fram på morgonen ökade vinden och vi tog beslutet att gå iland, vid 7:30 var vi åter iland trötta men nöjda.
 
 
Sol ned
 
Fish ON
 
 
 
 
 
 

Späckat Huggande

$
0
0

Förra helgen bjöd på årets hittills bästa väder, självklart hade vi önskat att sällskapa med Navia och Isola på tio gradar’n. Men olika engagemang gjorde att detta inte var möjligt, (tips tacka inte ja till fest i juli förrän vädret utesluter fiske). 

Vädret efter helgen har bjudit på allt annat än möjligheter, men det fanns visst hopp om lördagen. Prognosen inte bara höll, vädret visade sig överträffa prognosen och våra förväntningar. Samling vid båten 04:00 avgång 04:30 ut på ett skumpigt Skagerrak.

På vägen ut kom Anders med en överraskande önskan - tänk om jag kunde få se späckhuggare. Späckhuggare, då får vi ingen fisk tänker den normalt funtade feskarn.

 Ström och vind gjorde vrakfisket omöjligt och vi styrde mot Bratten, väl där ute mötte vi mindre ström och sjö men havet verkade endast bestå av Gråsej. Anders inledde starkt och plockade en snart en fisk på 8,4 Tobias ville inte vara sämre men det räckte inte hela vägen.

 

 

 

Olof hade snart blåsor i händerna efter intensivt vevande, men också lycklig med nytt PB på 6kg.

 

 

Skipper försökte jaga bottenarter med småkrok och efter femte försöket lyckades han komma ner vilket resulterade i en lubb på 8kg, en bravad på sitt sätt, eftersom det inte var helt lätt att komma igenom sejstimmen.

 

 

Hela turen var riktigt njutbar, mycket fisk (även om det mest var sej) och fantastiskt väder

 

 

 

 

Efter 10 sköna timmar på havet ger vi upp och styr mot hemmahamn, men innan vi angör bryggan skall en önskan uppfyllas. Någonstans väster om Väderöarna ser skipper något som han först tror är tumlare, men fenan är något stor. - Nej det är späckhuggare, snabb gir fram med kamerorna. Det visar sig vara tre djur, två vuxna och en kalv, vi följer dem i ca 5 minuter, tills hannen? lägger sig 1m under FASA och tydligt markerar stör inte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fish On!    

 
Viewing all 29 articles
Browse latest View live